mandag den 7. maj 2012

Er fremtidens Brøndby-stjerne landet?


Patrick Olsen i kamp for U-landsholdet i 2010. I går så han noget mere mandig ud. 
I gårsdagens trøstesløse og chancefattige nederlag mod AAB, hvor Brøndby-holdet til dels var undskyldt af at mangle deres topscorer Simon Makienok samt de to landsholdsprofilere, Dennis Rommedahl og Michael Krohn-Dehli, var et af de største lyspunkter Brøndby-debutanten Patrick Olsen.

Patrick Olsen har i flere år har været meldt som et af de største talenter, der render rundt i Danmark for tiden, og i går fik han en flot debut på Brøndbys førstehold, 13 dage efter sin 18-års fødselsdag. Hvad der har afholdt trænerteamet fra at benytte ham tidligere, kan man kun gisne om, for hans boldomgang, spilforståelse og kølige overblik så allerede ud til at ligge på et højere niveau end hovedparten af Brøndbys spillere.

Ganske vist burde unge Patrick Olsen have indkasseret sit andet gule kort for en lårhøj tackling på en AAB'er i et kontrafremstød, men han blev benådet af dagens dommer, Mads-Kristoffer Kristoffersen - måske fordi det første gule kort var et tyndt et af slagsen, og måske fordi dommeren havde forståelse for, at det var Olsens første kamp. Derudover var Patrick Olsen også ved at koste et mål ved stillingen 0-0, idet han spillede en svær bold til Mike Jensen lige foran eget felt, en situation som Mike Jensen dog i sidste øjeblik fik afværget med en glidende tackling.

Men trods disse skønhedsfejl, så fik Patrick Olsen igennem sine lidt over 80 minutter på banen vist, at han om nogen burde være fremtidens mand på den defensive midtbane i Brøndby - en position, som vi senest omtalte vigtigheden af i sidste indlæg her på bloggen. I flere situationer viste Patrick Olsen, at hans boldomgang, overblik og fordeling af spillet allerede var fuldt ud på Superliganiveau, fx i en situation, hvor han får bolden i et presset og snævert felt midt på banen, hvilket som regel ville have kostet et boldtab - her valgte Olsen at tæmme bolden og hurtigt sparke en højder hen over AAB-spillerne, og ud til en fuldkommen fri Jan Frederiksen på venstre back.

I sidste ende var den manglende erfaring dog i flere tilfælde ved at koste, som nævnt tidligere, men i stedet var det den ofte udskældte, men egentlig ganske fint spillende højre back, Anders Randrup, der endte med at koste et point, da han lavede en alt for kort tilbagespilning mod midterforsvaret, sandsynligvis fordi han ikke havde set at der var en AAB'er der truede så højt. Hvis Patrick Olsen havde kostet sejren, havde det været en hård skæbne for en så lovende debutant, men heldigvis slap han fra kampen som en af dagens bedste Brøndby-spillere i en initiativløs, chancefattig og generelt sløjt spillet kamp, hvilket dog gjaldt for begge mandskaber, omend AAB var en anelse bedre.

Allerede sidste sommer lød der påfaldende positive ting om Patrick Olsen i medierne. Han var en af de absolut største profiler på det U17-landshold, der spillede en glimrende slutrunde og først røg ud i semifinalen til Tyskland. I øvrigt et U17-landshold der også bestod af mere kendte profiler såsom fx Ajax-spilleren Viktor Fischer, som allerede er blevet nævnt som mulig EM-kandidat til sommer, Kenneth Zohore, der som tidligere FCK-spiller blev den næstyngste debutant nogensinde i Champions League, samt ikke mindst superhypede og ekstremt talentfulde Lucas Andersen fra AAB, som da også blev udslagsgivende for AAB's sejr i går, da han blev skiftet ind i den sidste tredjedel af kampen.

Værd at bemærke er det, at Patrick Olsen som den eneste dansker kom med på UEFA's liste over de tibedste spillere i turneringen i sommer, begrundet med blandt andet følgende ord:

"Viktor Fischer stjal måske overskrifterne, men Brøndbys Olsen spillede en undervurderet, men afgørende rolle for Danmark, altid rolig med bolden sammen med Christian Nørgaard [Hamburger SV, tidl. Lyngby]."

Derudover blev han også kaldt en fantastisk spiller af Tysklands træner Steffen Freund, hvis mandskab altså endte med at blive stopklodsen for det ekstremt talentfulde U17-landshold.

Et væsentligt spørgsmål er altså som nævnt i begyndelsen: Hvad har fået Brøndby til at vente så længe med at give debut til en så talentfuld spiller, når man adskillige gange har meldt ud, at vejen tilbage mod toppen er at skabe en stamme af egne talenter, suppleret med udefrakommende profiler? Det forekommer mærkeligt, at man i en opbygningsfase, hvor man i flere år har søgt efter den rigtige defensive midtbanespiller, (se igen indlægget fra 3. maj "Den vigtige defensive midtbanespiller") ikke har valgt at spille en så talentfuld spiller ind på holdet lidt tidligere. Fx fra sæsonstarten. AAB's Lukas Andersen har jo fx allerede fået masser af spilletid både i denne og i sidste sæson, og Kenneth Zohore fik også en del spilletid på sidste sæsons FCK-hold. 

Måske er det netop fordi Patrick Olsen spiller på en så afgørende plads på den defensive midt, at man ikke har turdet binde an med ham? For det er et stort pres at lægge på en så ung spiller, som jo som regel vil have en højere fejlfrekvens end en mere rutineret, men mindre talentfuld en af slagsen. Men som gårsdagens kamp viste, så lader det til at Patrick Olsen er klar til at stå for presset.

Op til gårsdagens kamp havde de fleste vist regnet med, at nigerianske Femi, som tidligere var en stor profil for FC Midtjylland i Superligaen, ville starte inde, men træner Auri Skarbalius mente øjensynligt at sæsonen alligevel var afgjort, og at det derfor var bedre at give det unge stortalent chancen. Nu vil jeg bare håbe, at han får chancen i de sidste tre kampe, så han er klar til at blive mere fast mand i næste sæson. Derudover må man også håbe, at klubben skynder sig at finde den store tegnebog frem, så de kan forlænge hans kontrakt, som desværre kun løber indtil sommeren 2013.

Ellers så kommer vi sandsynligvis til at se en gentagelse af den historie, som vi har hørt lidt for mange gange de senere år, nemlig af store Brøndby-talenter stikker af til storklubber i udlandet, inden de har fået et gennembrud på førsteholdet, og uden at efterlade en transfersum i klubkassen. I mange tilfælde er netop gennembruddet på førsteholdet afgørende for at storklubberne smider de store millionbeløb, idet deres investering dermed er mere sikker, fordi spilleren har bevist sit værd på højt niveau. Jannick Vestergaard og Nicolai Boilesen må være de mest smertelige minder for Brøndby i de sidste par år, idet begge disse spillere allerede indenfor et år, som 19-årige, har etableret sig i startopstillingen i henholdsvis tyske Hoffenheim og hollandske Ajax Amsterdam. Lad os håbe det ikke gentager sig med Patrick Olsen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar