onsdag den 31. juli 2013

Lunken start på den nye sæson

Der blæser nye vinde over Brøndby IF. Som vi skrev i et tidligere indlæg er der foretaget store forandringer i klubben henover foråret og sommeren. Der er valgt en ny bestyrelse, ansat en ny sportslig ledelse samt hentet flere rutinerede spillere til klubben. Udover Martin Ørnskov og Lukas Hradecky, har klubben hentet den bomstærke svenske forsvarsspiller Michael Almebäck i belgiske Club Brügge. Almebäck fik debut i søndagens nederlag mod SønderjyskE, men imponerede, ligesom resten af holdet, ikke synderligt.

Det har været en noget lunken start på sæsonen for Brøndby. Udover nederlaget i Haderslev, spillede man kun uafgjort hjemme mod oprykkerne fra FC Vestsjælland, hvor holdet ellers fik massiv opbakning fra 18770 tilskuere, der er rekord for en åbningskamp i Superligaen. Virkelig flot fremmøde og fantastisk stemning til en kamp i juli måned, hvor man ellers forventede færre tilskuere som følge af det ferierende folk.

18770 tilskuere i juli måned!

Stemningen fik et historisk ungt Brøndby-hold med en gennemsnitsalder på lidt over 23 år frem på banen. Der var masser af vilje og energi i første halvleg og debutanten Andrew Hjulsager bragte Brøndby foran på et smukt lop efter en lang bold fra en anden debutant, Martin Ørnskov. Men i anden halvleg slækkede holdet grebet om kampen og tillod FC Vestsjælland at spille mere, og desværre har de hentet en gammel kending hjem til Superligaen. Dennis Sørensen headede udligningen hjem i en situation, hvor hverken Dario Dumic eller Lukas Hradecky så særlig heldige ud.

Hvis man havde på fornemmelsen, at holdet ikke var sammenspillet og manglede rutine i kampen mod FC Vestjælland, blev man fuldstændig sikker efter at have set kampen i Haderslev mod SøndejyskE. Brøndbys unge hold blev fra første fløjt presset i bund af de fysisk og taktisk klogere (samt ældre) sønderjyder. Der var INGEN lyspunkter i første halvleg, som hjemmeholdet burde have ført med to eller tre mål. Først efter Sønderjyske kom foran efter et kvarters spil af anden halvleg, begyndte Brøndby at presse lidt på, uden dog for alvor at blive farlige. Alt i alt var det ikke opløftende at se Brøndby blive udspillet mod et hold de burde kunne måle sig med.

Nu skal man ikke dømme holdet til nedrykning efter blot to kampe. Der var henholdsvis fire og fem nye spillere i startopstillingen til de to kampe, og det tager selvfølgelig tid at spille nye spillere sammen. Mine primære bekymringer efter de to kampe går på:

1) Hvor sent udskiftningerne blev foretaget i begge kampe, især når man tager varmen i betragtning. Måske en tidligere udskiftning kunne have forhindret modstandernes mål, der i begge tilfælde kom omkring et kvarter inde i anden halvleg. Derudover, hvad nytter det at sætte Lebogang Phiri ind i overtiden mod FC Vestsjælland? Hvis man går efter sejren, må man losse lange bolde ind  i feltet til sidst og der ville en høj spiller give mere mening.

2) Hvor lidt Simon Makienok har fået ud af det i de to kampe. Han havde en god chance i begyndelsen af kampen mod FC Vestsjælland, men derudover har han ikke været god. Ja, mod SønderjyskE vil jeg nærmest gå så langt at sige, at han var en katastrofe. Alt hvad han foretog sig gik galt. Hvis han fortsætter på det niveau, er det bare om at sige ja tak til de 20-25 millioner kroner, som hollandske Twente angiveligt vil betale for ham. Men lad os nu se. Det kan være at han, ligesom resten af holdet, skal bruge tid til at vænne sig til holdets nye måde at spille på.

På det positive plan er det dejligt at se de mange unge Brøndby-drenge på klubbens bedste hold. De har helt sikkert talent, og især Riza Durmisi har imponeret med aggressive og insisterende løb på venstrekanten. Samtidig var Quincy Antipas tilbage efter karantæne til kampen mod Sønderjyske, og viste i glimt den kvalitet han besidder. Han er en hveps, der bliver ved med at irritere modstanderholdets forsvarsspillere. Hans hurtighed, aggresivitet, driblinger og forhåbentlig også mange mål bliver vigtigt for Brøndby IF i denne sæson.