fredag den 16. marts 2012

Daniel Wass, belgiske talenter og en ørn

For en uges tid siden var jeg på ferie i Portugal sammen med en god ven. Udover den obligatoriske portvinssmagning, skulle vi selvfølgelig også se en fodboldkamp, og her var vi så heldige at have valgmuligheden mellem ærkefjendeopgøret mellem Benfica og Porto eller returkampen i Champions League mellem førnævnte Benfica og Zenit St. Petersborg. Af logistiske årsager valgte vi sidstnævnte. Som Brøndby-tilhænger kunne det have været sjovt at se Daniel Wass i aktion for Benfica, men da klubben valgte at udleje ham inden han kunne nå at sige "ola", måtte vi tage til takke med højst sandsynlig at være de eneste danskere på Estadio da Luz. Skal jeg være helt ærlig, tror jeg også at den unge dansker ville have haft svært ved at følge med i denne kamp.


Opvarmningen til kampen vil jeg sent glemme. Ti minutter før CL-hymnen spilles, sendes en ørn (klubbens symbol) afsted fra taget og svæver herefter rundt på stadion i et par minutter til stående applaus fra publikum inden den lander på  klubbens logo, der er placeret i midtercirklen. Det er den mest storladne opvarmning til en fodboldkamp jeg nogensinde har set og jeg ville ønske vi havde noget tilsvarende i Brøndby. Det behøves slet ikke at være en gigantisk ørn. Jeg ville stille mig tilfreds med en mindre falk eller høg. Brøndby er trods alt en mindre klub end Benfica. En video med Benficas ørn kan ses her. 

Da jeg har boet i Belgien i lidt over et år, kunne jeg ikke lade være med at lægge mærke til kampens to belgiske spillere, Axel Witsel og Nicolas Lombaerts. De gjorde det begge aldeles fremragende. Begge var 22 år da de skiftede til udlandet, dvs. samme alder som Daniel Wass. Men hvor Wass ikke blev vurderet god nok, har Witsel i løbet af et halvt år udviklet sig til en profil på holdet. Det skal nævnes at Axel Witsel i fire år var fast mand på et meget stærkt Standard Liège-hold og allerede i 2008 blev kåret til den bedste spiller i den belgiske liga. Derfor er det svært at drage en direkte sammenligning mellem ham og Daniel Wass, men alligevel vil jeg mene at det viser flere ting om den nuværende forskel mellem dansk og belgisk fodbold.

For det første er der væsentlig flere penge i belgisk fodbold. Spillerne bliver simpelthen solgt for et større beløb end i Danmark, eksemplificeret ved at Standard Liège, udover Witsel, også solgte Stephen Defour og Eliaquim Mangala sidste sommer til portugisiske klubber for samlet ca. 23 millioner euro. Tilsvarende har en dansk klub ikke solgt en spiller for så mange penge siden Liverpool købte Daniel Agger af Brøndby i 2006. Samtidig skal man huske på at markedet for køb og salg af fodboldsspillere var væsentlig anderledes for fem år siden. Sidste sommer var det største salg for en dansk klub formentlig William Kvists skifte til Stuttgart, der menes at have indbragt FC København i omegnen af 30 millioner kroner. Men hvorfor er spillere fra Belgien mere værd? Det mest logiske svar er at den korte afstand til storklubber i Tyskland, Frankrig og England medvirker til at flere agenter er tilstede i landet og dermed skaber større fokus på ligaen. Derudover har belgisk fodbold traditionelt klaret sig bedre i europæisk fodbold og var i 80'erne en af de bedste ligaer i Europa.

For det andet er det min opfattelse at unge belgiske spillere bliver kastet for løverne (undskyld udtrykket) tidligere end i Danmark, og at de derfor har et forspring i forhold til deres jævnaldrende i Danmark. Samtidig bliver mange af de største belgiske talenter i landet indtil de har spillet et par år i ligaen, som det var tilfældet med de to nuværende Chelsea-spillere Lukaku (Anderlecht) og Courtois (Genk). I Danmark derimod, får klubberne sværere og sværere ved at holde på de største talenter (Bendtner, Eriksen, Boilesen, Fischer). Dermed når de ikke at spille i superligaen inden de rejser til udlandet, hvilket er et kæmpe problem, da de største salg ligger i forholdsvis unge spillere, der allerede er slået igennem i deres nationale liga. Når danske talenter bliver solgt til udlandet inden de er etablerede førsteholdsspillere svækker det både ligaens status og klubbernes pengepunge.

Hvis Brøndby virkelig vil tilbage til toppen af dansk fodbold, bliver man nødt til at holde længere på sine største talenter. Nu vil enkelte måske mene at eksempelvis Nikolai Boilesen alligevel ville have skiftet til en udenlandsk klub på et tidspunkt, så vil det virkelig gavne klubben at holde på de bedste talenter i et par år inden de uundgåeligt sendes videre i systemet? Ja, det mener jeg helt sikkert. Udover den økonomiske gevinst, vil det efter min mening også øge kvaliteten på Brøndbys førstehold, selv om de bedste kun vil være at finde på holdet i et par år. Thomas Kahlenberg er et glimrende eksempel på dette. Nuvel, Brøndby skal altså holde lidt længere på de største talenter, men hvordan kan de gøre det når Chelsea og Bayern München samtidig lover 16-årige spillere guld og grønne skove? Svaret er, at det vil de heller ikke altid kunne. Men de kan måske øge chancerne for at en ung spiller bliver i klubben i nogle år mere, hvis vejen til førsteholdet var lidt kortere. Dermed siger jeg ikke at alle 16-årige stortalenter skal rykkes op i A-truppen, men de skal kunne se at de ikke nødvendigvis skal være 18 år for at få debut for Brøndby. Ellers kan de jo lige så godt tage til Ajax.

At holde lidt længere på de største talenter er selvfølgelig ikke et svar på Brøndbys nuværende problemer. Men det er, efter min mening, en vigtig del af vejen tilbage til toppen.

2 kommentarer:

  1. Tak for en velskrevet beretning, Stig.

    Jeg er bosat i Portugal og har flere gange været på Estadio da Luz. Ville gerne have været der forleden, hvor Benfica slog Porto 3-2 i en tæt pokalkamp.

    Har du for øvrigt bemærket at Benfica Stadion i dag er blevet udnævnt til at huse Champions League Finalen i 2014.

    Benfica stadion i Lissabon udvalgt til Champions League Finale 2014

    Henrik

    SvarSlet
  2. Tak for det, Henrik!

    Estadio da Luz er et fantastisk og meget moderne stadion, så jeg forstår godt at det er blevet valgt til at huse CL-finalen 2014.

    Vi skulle nok have valgt at købe billet til Benfica-Porto, da det virkede som en bedre kamp, men den blev så set på en bar i Porto i stedet.

    SvarSlet