fredag den 2. marts 2012

Har OLE BJUR evner som sportschef?

Det er et spørgsmål, jeg ofte har diskuteret med min storebror, som også er Brøndby-fan. Han siger, jeg er jubeloptimist når jeg mener at kunne spotte, at Ole Bjur har nogle unikke evner, som de færreste sportschefer besidder, og som man burde fokusere på, når man vurderer hans evner.

Mange var allerede ved hans tiltrædelse bange for hans manglende netværk, for at han ikke havde været i nærheden af fodboldverdenen i ti år. Men til gengæld har han så taget en universitetsuddannelse og har arbejdet i SOS børnebyerne i adskillige år.

Disse to oplysninger viser i sig selv nogle egenskaber, som Brøndby kan bruge fremadrettet, og som Ole Bjur allerede nu har bevist at han besidder. For det første kræver en gennemførsel af en universitetsuddannelse at du er trænet i at analysere professionelt. For det andet kræver en fastansættelse i et firma igennem adskillige år, at man er vellidt, dygtig og loyal.

Det er analyser ud fra et spinkelt grundlag. Men hvad har været et af Brøndbys største problemer de senere år? Mange vil sige at det udelukkende har været Per Bjerregaard - den sang kan jeg lige så godt sige med det samme, at jeg er skeptisk overfor at synge ukritisk med på.

Hvis vi nu vender blikket væk fra Per Bjerregaard. Hvilke typer spillere har klubben hentet lige siden Michael Laudrup-tiden og helt frem til Ole Bjur blev ansat? Hvis jeg skal sætte en fællesmærkat på, så vil det være, at der har været rigtig mange illoyale brokkehoveder. Selvfølgelig har medierne, Per Bjerregaard, de skiftende trænere, tumulten generelt, osv, alt ialt haft deres andel i at spillerne er blevet frustrerede og har haft brug for at lufte deres mening i medierne.

Men hvis vi kigger på spillerne, så har man i årevis kigget alt for lidt på de menneskelige kvaliteter og har stirret sig blind på de fodboldmæssige kvaliteter. Marcus Lantz, Alexander Farnerud, Stefan Gislason - man kan blive ved.

Hvad er nogle af fællestrækkene ved Ole Bjurs ageren på transfermarkedet? For det første har han ageret fuldstændig sobert i både medierne og i sin indkøbspolitik. Der har ikke været nogen slinger i valsen. Han har ladet kontrakter løbe ud. Har analyseret sig frem til sine beslutninger og har siden hen ført dem ud i livet. Hvilke spillere har han hentet?

Rommedahl
Femi
Thygesen
Simon Makienok
Oke

Spillere der ser ud til at have en jordbunden og humørfyldt natur. Det er spillere, der ikke går ud i medierne og klager deres nød. Spillere, der ikke har primadonnanykker, spillere der er trofaste over for deres klub. Spillere der passer deres arbejde og gør det med et smil på læben.

Udefra set tror jeg Ole Bjur har analyseret sig frem til, at dette har været altafgørende for truppens ve og vel - at man ikke fik flere primadonnaer ind i truppen. At man fik etableret en sund trup, med en harmonisk sammensætning - at det er langt vigtigere end om man nu får det store, hæderkronede indkøb.

En af grundene til, at der ikke blev forlænget med Osama Akharraz var måske også, at han havde tendens til at besidde lidt af de primadonnanykker, som man absolut ikke har brug for i Brøndby for tiden. Man har brug for at alle holder tæt, og at man undlader at gå til medierne med kommentarer - at forstår situationens alvor og er loyale overfor klubben. I en situation som den Brøndby er i, kan man ikke have en 20-årig rendende, som allerede begynder at stille krav, når han netop er ved at have fået en plads på holdet i en af landets største klubber.

Desuden har jeg Ole Bjur mistænkt for, at han fra starten af havde planlagt at Henrik Jensen skulle ryge som træner. Men han ønskede at fyre ham på en hæderlig måde, uden nogen tabte ansigt. Hvorfor hentede man ellers ikke Auri Skarbalius med det samme, i stedet for at vente til vinter? Det var fordi han fra start af havde udset Auri Skarbalius som træner på den lange bane.

For at samle op, så kan man sige, at hvis de ovenstående tanker er nogen, som Ole Bjur har gjort sig, så giver det et billede af en sportschef som udadtil virker tilforladelig, venlig, diplomatisk og rar, men som i virkeligheden besidder et køligt overblik og en evne til at føre de nødvendige beslutninger ud i livet på en måde, så ingen taber ansigt, så de ikke fremstår kyniske, men fremstår som en selvfølgelig nødvendighed.

Måske er jeg jubeloptimist, men det er lige netop optimisme der er brug for, hvis Brøndby skal tilbage på sporet. Det spottede Ole Bjur, og derfor har en fyr som Dennis Rommedahl været et langt større scoop end man lige skulle tro. For udover hans erfaring og hans fodboldkvaliteter, så bringer han et altafgørende humør og mental styrke ind i truppen, hvilket var essentielt. Lige nu er der ikke plads til folk med halvnegativ udstråling.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar