fredag den 30. marts 2012

Tørnæs' Tålmodighed

Michael Tørnæs' årelange kamp for at erobre målmandsposten i Brøndby IF vidner om usædvanlig karakterstyrke, som bør være et eksempel til efterfølgelse for klubbens talenter. Til sammenligning kunne Sønderjyskes Kenneth Stenild formentlig have været en solid 1. målmand i AAB den dag idag, hvis han havde besiddet samme coolness.

Koncentreret Tørnæs

Med en række stærke målmandspræstationer er 26-årige Michael Tørnæs i færd med at overbevise skeptikerne om, at han måske er værd at satse på som fremtidens Brøndby-keeper. I over 6 år har han stået i skyggen af først Karim Zaza og Casper Ankergren, og siden landsholdsreserven Stephan Andersen over en fire-årig periode.

Igennem årene har man kunne observere en stadigt mere insisterende Michael Tørnæs fortælle, at han åndede Stephan Andersen i nakken. I januar 2011, hvor han netop havde stået sin første halvsæson i et af Stephan Andersens sjældne skadesfravær, fortalte Michael Tørnæs således til Tipsbladet:

"Jeg har aldrig været så tæt på Stephan, som jeg er nu, og jeg synes, jeg har bevist, at jeg er god nok til at stå i Superligaen. Så selvfølgelig vil jeg blive skuffet, hvis det ikke er mig, der står den 6. marts, for jeg tror godt, at jeg kan holde ham bag mig."

På daværende tidspunkt tænkte man måske, at det var udtalelser han kom med for at holde sig selv til ilden. Trods en nogenlunde godkendt halvsæson var det i hvert fald stadig svært at tro på, at han som målmand uden større kamperfaring på seniorniveau ville kunne løfte arven i en storklub som Brøndby. Især efter en landsholdsreserve som Stephan Andersen, som trods sine mangler og fejl som målmand stadig var stærkt spillende i lange perioder. Men måske er Michael Tørnæs godt på vej til at gøre skeptikerne stumme?

Det afgørende tidspunkt
Ved Stephan Andersens afgang i sommer bed de fleste Brøndbyfans formentlig negle og håbede på, at klubben ville signe en klassemålmand, fx den ledige Kevin Stuhr-Ellegaard, der endte med at ryge til Elfsborg, efter et år i Herenveen. Men Ole Bjur forholdt sig passivt på transfermarkedet i denne sag, for arvtageren var i egne rækker - det signalerede daværende målmandstræner Morten Cramer med denne entydigt flotte statement til klubbens hjemmeside:

"Tørnes er klar til opgaven som førstemålmand ... Han er dybt seriøs og topprofessionel. Meget hårdtarbejdende og vil altid yde maksimalt for at blive bedre og hjælpe holdet."

Herefter giver Morten Cramer os nogle ledetråde til at forstå Michael Tørnæs' arbejdsraseri:

"Tidligere i karrieren måtte han kæmpe hårdt for at leve af fodbold og arbejdede derfor som anlægsgartner, hvor han slæbte sten inden træning. Derfor er det en gave for ham at kunne træne flere gange om dagen for at blive bedre. Han elsker ganske enkelt at træne og blive bedre, men han har også lært, at man nogle gange skal ind og slappe af, så der hele tiden er kvalitet i træningen. Men han har aldrig fået noget foræret, og det afspejler hans seriøse tilgang til tingene."

Signalet til talenterne
Det er glædeligt, at klubben ser ud til at have haft fremtidens 1. målmand i egne rækker, idet man så sparer en hel del økonomi, som man kan bruge andre steder på banen i stedet. Men endnu vigtigere er det, at hans erobring af målmandsposten sender et stærkt signal til klubbens mange talentfulde spillere.

Selvfølgelig kan man ikke sammenligne markspilleres og målmænds udvikling direkte, men alligevel sender det et stærkt signal, at klubbens nye 1. målmand har ventet tålmodigt på sin endelige chance helt indtil han fyldte 25, uden på nogen måde at kny, og samtidig har formået at presse en landsholdskeeper i alle årene, og til sidst er gået ind og har løftet arven på en måde, så ingen længere taler om Stephan Andersen - det viser noget om, hvilke styrker man som talent skal finde frem, hvis man har som mål at slå igennem i Brøndby. Her har Tørnæs vist vejen for de unge.

Så må vi bare håbe, at han fremover vil blive ved med at udvikle sig, og forhåbenltig også bruge noget af sin træningsnarkomani til at blive bedre på fødderne, for der er han ikke god nok, selvom han efter eget udsagn spillede angriber i en periode som ungdomsspiller.

Det uheldige eksempel: Kenneth Stenild
Et helt anderledes dårligt eksempel på, hvordan man også kan vælge at forvalte sit målmandstalent så vi med 24-årige Kenneth Stenild, som for år tilbage stod til at blive Karim Zazas afløser i AAB. Men på trods af, at Zaza var langt oppe i årene allerede dengang i 2009, så havde Kenneth Stenild øjensynligt ikke tålmodigheden til at vente på, at Karim Zaza skulle forsvinde, eller svigte i niveau, eller blive sendt afsted til Hjørring.

Det må være nedslående for Kenneth Stenild at kigge på, hvordan tingene udviklede sig siden hen. Kenneth Stenild valgte at skifte til AC Horsens, idet han mente der var større chancer for spilletid der, men her kom han også til at stå i skyggen af en sikker nummer 1 i form af Søren Jochumsen, og senest forsøgte han så at sælge sig til nogle udenlandske klubber, hvilket mislykkedes, hvorfor han i vinter endte i Sønderjydske, hvor han med stor sandsynlighed vil komme til at stå i skyggen af den australske landsholdsmålmand, Nathan Coe, når han kommer tilbage fra sin skade.

I mellemtiden har det så vist sig, at Karim Zaza stoppede pludseligt i AAB, hvorefter klubben hentede 20-årige Nicolai Larsen i Lyngby, som siden har stået fast. Hvis Kenneth Stenild havde besiddet samme coolness som Michael Tørnæs, så havde Kenneth Stenild formentlig været førstemålmand i AAB den dag i dag.

Som ung var Kenneth Stenild så vidt vides i udlandet og prøvetræne i klubber som Manchester United og Arsenal, hvilket Michael Tørnæs på ingen måde kan prale af. Men han har så til gengæld fastholdt troen på, at han ville nå sit endelige mål: At blive førstemålmand i Brøndby. Og det er han nu. Og lur mig om ikke han fortsætter med at være det et godt stykke tid fremover, hvis han fortsætter med at udvikle sig?



Se iøvrigt youtubevideo med Michael Tørnæs fra 2007, hvor han udtaler at han vil give det "to år mere, og så skal jeg stå, og ellers må jeg se på, om jeg skal videre..."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar