tirsdag den 13. marts 2012

Den tabte Brøndby-årgang

TV2 sendte for ca. ti år siden et ganske interessant program om danske fodboldtalenter født i 1985. "Talenterne" hed det. Man fulgte de 15-årige drenge fra deres første træningssamling i DBU-regi til Europamesterskabet for U-17 hold i Danmark i 2002.

Det var en meget talentfuld årgang med mange forskellige spillertyper, der umiddelbart fungerede godt sammen. Nu er de i midten af 20'erne og skulle således gerne være på toppen af deres karriere, men for de fleste er det langt fra gået som DBU havde håbet på.

Flere af spillerne har allerede stoppet karrieren eller spiller amatørfodbold (Martin Ogstrup, Rune Lind), mens andre kæmper for en plads på deres respektive hold (Dennis Cagara i en lang række superligaklubber, og senest i 2. bundesligaklubben FSV Frankfurt samt Jeppe Brandrup i Lyngby). I den modsatte ende af skalaen findes vindertyperne William Kvist og Niki Zimling, der begge har succes i deres europæiske klubber og p.t. udgør den centrale midtbane på landsholdet.

Det er meget svært at spå om hvilke spillere der har mentaliteten til at tage skridtet fra ungdomseliten til vokseneliten, men samlet set kan man ikke sige, at årgangen har fået den succes man forventede.

Nu vil den vågne læser nok spørge til hvorledes Brøndby IF kommer ind i billedet om denne talentfulde fodboldårgang. Det gør den fordi Brøndby havde fem spillere med til dette U17-EM, flere af dem blev nævnt som de største talenter i truppen.

Kasper Ambrosen (målmand)
Dennis Cagara (venstre back)
Henrik Kildentoft (højre back)
Kasper Lorentzen (offensiv midtbane)
Niki Zimling (central midtbane)

Senere hentede Brøndby yderligere to spillere fra 85-årgangen, den lynhurtige wing Johan Absalonsen og den suveræne topscorer, Morten "Duncan" Rasmussen.

Klubben har således haft glæde af hele syv spillere fra den talentfulde årgang, der alle spiller forskellige positioner. De kunne have udgjort rygraden på klubholdet i dag, men er i stedet spredt for alle vinde. Ingen af de ovennævnte spiller længere i Brøndby.

Det er der selvfølgelig forskellige forklaringer på. Kasper Ambrosen og Henrik Kildentoft var ikke gode nok til et (på det tidspunkt) tophold i Danmark, mens Dennis Cagara valgte at tage chancen og skifte til Hertha Berlin efter han havde spillet en del kampe på førsteholdet. Resten fik reelt ikke chancen for at vise deres værd. Daværende træner Michael Laudrup valgte rutine frem for talent, eksemplificeret ved at man hentede Stefan Schmidt i AaB til en reserverolle i stedet for at satse på Niki Zimling, der senere blev sendt videre til Esbjerg for en slik.

Samme historie gør sig omtrent gældende med Johan Absalonsen, der skiftede til OB og Kasper Lorentzen, som endte i Randers efter en længere skadespause. Ironisk nok var den eneste spiller der slog igennem ikke fra egne rækker, men købt i AGF for et større millionbeløb. Her havde Morten "Duncan" Rasmussen allerede udviklet sig til en habil superligaspiller, hvorfor Brøndby ikke risikerede noget særligt da man hentede ham.

Det er selvfølgelig ikke alle profiler fra en ungdomsårgang der fortsætter deres udvikling og også bliver profiler i seniorfodbold, og derfor ville det også have været exceptionelt hvis alle syv spillere fra 85-årgangen var blevet landsholdsspillere. Men forudsætningen for at unge spillere fortsætter deres udvikling er, at de får chancen for at bevise, at de er gode nok.

Dengang var BIF-truppen fuld af rutinerede spillere som de unge kunne læne sig op af (Per Nielsen, Morten Wieghorst m.fl.), og netop derfor undrer det mig stadig at man ikke gav Zimling og Absalonsen flere chancer på førsteholdet. De havde, sammen med Lorentzen, potentialet til at blive profiler på vestegnen. I dag har de alle fået deres debut på det rigtige landshold og Zimling er, som tidligere nævnt, en succes på både klub- og landshold.

De første to afsnit af 'Talenterne' kan stadig ses på TV2 Play, dog mod betaling.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar